Podczas jednej z ostatnich lekcji uczniowie klasy II wyruszyli w niezwykłą podróż do świata… słoików! Pani Martyna Gołębiowska zamieniła salę lekcyjną w prawdziwe laboratorium smaków i zapachów, w którym królowały owoce, warzywa i słoiczki pełne kolorów.
Dzieci odkryły, że przedłużenie trwałości jedzenia to nie czary, tylko nauka i odrobina cierpliwości. Dowiedziały się, na czym polega pasteryzacja, marynowanie, suszenie czy mrożenie – czyli sposoby, dzięki którym ulubione smaki lata mogą zostać z nami aż do zimy.
Na koniec lekcji nadszedł moment, na który wszyscy czekali z wypiekami na twarzy – degustacja! Stoły uginały się od domowych przetworów: dżemów, kompotów, soków, syropów i suszonych owoców. Każdy mógł spróbować tych pyszności na chrupiących kawałkach wafli, które okazały się idealnym „nośnikiem” dla słodkich (i nie tylko!) smaków. W powietrzu unosił się aromat malin, śliwek i letnich wspomnień.
Nie zabrakło też ciekawych historii o tym, jak babcia robi najlepsze ogórki pod słońcem, a mama ma sekretny przepis na dżem truskawkowy. Zajęcia były nie tylko pyszną przygodą, ale też świetną okazją, by porozmawiać o zdrowym odżywianiu, kulinarnych tradycjach i o tym, że jedzenia nie należy marnować.
A żeby nikt nie musiał wierzyć nam na słowo – mamy fotorelację! Na zdjęciach widać uśmiechnięte buzie dzieci, które z zapałem degustują swoje przysmaki. Patrząc na te fotografie, aż chce się samemu sięgnąć po łyżeczkę i spróbować!